Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Aυτό είναι το ψάρι που αξίζει χρυσάφι και εμείς το πετάμε στη θάλασσα...Ο Γερμανός ή Αγριόσαλπα, είναι ένα ξενικό είδος ψαριού, ψαρεύεται από επαγγελματίες σε μεγάλες ποσότητες στα Χανιά, αλλά και σε όλη την Κρήτη, αλλά δεν πωλείται γιατί δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά, με αποτέλεσμα είτε να το ξαναπετάνε στη θάλασσα είτε να το καταναλώνουν οι ίδιοι οι ψαράδες!
Στην Κύπρο πωλείται περίπου 28 ευρώ το κιλό ενώ την εμφάνιση του έχει κάνει και στην Ρόδο. Παρόλο που στην Κρήτη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους ψαράδες να τα βγάλουν από την θάλασσα εφόσον δεν υπάρχει ζήτηση για κατανάλωση. Οι Κύπριοι έρχονται στην Κρήτη για διακοπές και στις ταβέρνες ζητάνε το συγκεκριμένο ψάρι για κατανάλωση, καθώς είναι πολύ νόστιμο.«Λαγοκέφαλος»
«Ο Λαγοκέφαλος που είναι καθώς περιέχει επικίνδυνες τοξίνες που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και σε θάνατο.» μας αναφέρει η κ.Ανεζάκη και συνεχίζει:

«Το μόνο κρούσμα στην Κρήτη το είχαμε πριν 1-2 χρόνια όταν κάποιοι Ρώσοι ναυτικοί το ψάρεψαν και το έφαγαν με αποτέλεσμα να τους περιθάλψουν σε νοσοκομείο στην Κρήτη.»

«Ψαρεύεται όλο και περισσότερο και κάποιοι λένε να το δοκιμάσουν! Κατηγορηματικά εμείς λέμε όχι! Μερικοί μπορεί να είναι εξαιρετικά τυχεροί και να μην τους επηρεάσει αν το φάνε ωστόσο σε άλλους μπορεί να επιφέρει και θάνατο. Τον Λαγοκέφαλο τον βρίσκουμε κυρίως στα ανατολικά της Κρήτης. Στα Χανιά έχει κάνει την εμφάνιση του βόρεια και δυτικά. Ωστόσο πρόκειται για ένα ψάρι που κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνιση του.»

Πρόβλημα για τα Χανιά ο «Λαγοκέφαλος»
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Αλιέων στο Flashnews.gr, η εμφάνιση του Λαγοκέφαλου είναι πολύ συχνή στα Χανιά και ιδιαίτερα από Ανατολικά προς τα Δυτικά.
«Μεγαλώνει πολύ επικίνδυνα, το μέγεθος του μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα ενώ το κυριότερο είναι οτι προκαλεί προβλήματα και στος αλιείς. Τρώει δηλαδή, ψάρια από τα παραγάδια, από τα δίχτυα, τα δολώματα κτλ.»
Χαριτολογώντας ο κ.Φουντουλάκης μας είπε ότι » Ο μόνος τρόπος να το εξαφανίσουμε αυτό το ψάρι είναι να βρούμε πως μπορούμε να το καταναλώσουμε»Λεοντόψαρο
«Από την άλλη το Λεοντόψαρο εμφανίστηκε πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι και σιγά σιγά αυξάνεται η εμφάνιση του, πρόσφατα έπιασαν δύο στο Λασίθι και δύο στον Λέντα του Ηρακλείου. Έχει δηλητηριώδη αγκάθια και πονάει εξαιρετικά πολύ και η περίθαλψη στο νοσοκομείο είναι αναγκαία.» μας λέει η κ.Ανεζάκη
Η συνηθής πορεία αυτών των ψαριών είναι Ισραήλ – Κύπρος – Ρόδος – Κρήτη. Και τα τρία είδη πάντως προκαλούν αναταράξεις στο οικοσύστημα ενώ ο Λαγοκέφαλος και το Λεοντόψαρο είναι χωροκρατικά και τρέφονται σε μεγάλες ποσότητες με ψάρια.
Μάλιστα, όσον αφορά το Λεοντόψαρο, γεννάει χιλιάδες αυγά κάθε 40 μέρες, κάνοντας αντιληπτό πόσο εύκολα μπορεί να επεκταθεί στις θαλάσσιες περιοχές.
Και η Αγριόσαλπα, ωστόσο, όπως μας λέει ο κ.Φουντουλάκης προκαλεί προβλήματα στο οικοσύστημα καθώς «ανταγωνίζεται» την τροφή άλλων ψαριών που υπάρχουν στις θάλασσες μας εδω και πολλά χρόνια, «δεν ξέρω πόση ποσότητα φαγητού μπορεί να υπάρχει που μπορούν να επιβιώσουν και τα ξενικά είδη και τα δικά μας.

flashnews

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kalokairi psareua krhth. Mporei na kolimpouses kamia wra kai na evlepes kopadia germanwn. Kai eixe kommatia pou eftanan ta 800+ gr
Xtupousa gia arketo diastima agriosalpes. Alla mazi me alla psaria. O logos pou stamathsa. Einai giati re paidia. Skulovromane ta entostia. Den paleuete. Oso kalo kai an einai to kreas pou maresei